Om objektifiering och #metoo

Så här skriver jag i min bok om hur man kan börja arbeta förebyggande mot trakasserier, med anledning av #metoo:

Händer det att du, kanske omedvetet, objektifierar en kollega? Eller ännu värre, gör det medvetet? Fundera då över hur du kan förändra dig. Ser du det hända omkring dig? Stötta i så fall offret och lyft fram personens kompetens och kunskaper och markera tydligt för härskaren att det som händer inte är okej. Det är inte acceptabelt med en ”hö-hö”-kultur på en arbetsplats om det innebär att någon riskerar att känna sig utanför eller trakasserad. En hö-hö-kultur är ett förhållningssätt där objektifiering, könsrelaterade skämt, nedsättande kommentarer om andra och ”grabbighet” är en naturlig del av vardagen. Det här förekommer i alla möjliga sammanhang och kan utövas av både kvinnor och män, och det sker ofta öppet och ”bara på skoj”.

Härskartekniker – identifiera, hantera och förebygga

Vad är en härskarteknik? Vad är inte en härskarteknik? Härskartekniker – identifiera, hantera och förebygga lär dig att identifiera några av de vanligaste härskarteknikerna, men framför allt ger den dig idéer om hur du kan hantera dem när du eller någon i din närhet blir utsatt. Du får också tips på hur du kan arbeta med att förebygga att teknikerna får fäste på jobbet, i föreningen eller i kompisgänget.Oavsett om du är chef, ledare, medarbetare, suppleant eller bara en i gänget kan och måste du bidra till att sätta ramarna och spelreglerna för vad som ska gälla i din grupp.

Vad är inte härskarteknik?

Det är ganska vanligt att man säger att man har blivit utsatt för en härskarteknik.  Jag tycker det är viktigt att klargöra att alla typer av invändningar eller kommentarer som du kan få inte nödvändigtvis är härskartekniker.  Att du får mothugg i en diskussion eller att din chef fattar ett beslut som du inte uppskattar och pekar med hela handen, innebär inte automatiskt att hen använder härskarteknik. Det faktum att du känner dig kränkt eller sårad är inte heller ett bevis på att du har utsatts för härskarteknik.

För att något ska kunna kallas en härskarteknik krävs det, enligt mitt sätt att se, en systematik bakom, ett mönster eller en struktur, där tekniken får utrymme. Det krävs också att den som är utsatt direkt eller indirekt påverkas av härskarens teknik. Att till exempel generellt uttala sig om kvinnliga ministrars mindre värde jämfört med deras manliga kollegor är inte att utöva härskarteknik. Det är enbart sexistiskt och korkat.

Vad är härskarteknik?

Många av oss använder härskartekniker omedvetet och utan att inse att de tekniker och knep som vi tar till för att få vår vilja igenom faktiskt har ett namn. Men även ett sådant omedvetet användande bygger på någon slags mönster eller på att det finns ett klimat i gruppen eller på arbetsplatsen som tillåter detta. Även om användandet är omedvetet har det en effekt på den som utsätts. Kombinationen av systematik och syftet eller viljan att få en viss reaktion eller effekt är vad som definierar härskartekniker.

Min erfarenhet är att nästan alla använder härskartekniker, kvinnor mot män, unga mot gamla, chefer mot medarbetare och tvärtom. Det är inte något som är enbart genusbundet eller används uppifrån i hierarkier. Jag vet att jag använder vissa av dem. Gör du?